Въведение в пъстървовия спининг

Настоящият материал цели да запознае начинаещия спинингист с някои основни положения в пъстървовия спининг, няма претенции за изчерпателност и липса на пропуски, както и за лексикална и граматическа издържаност.

Като автор, нямам претенции да съм най-големия корифей, но имам щастието и честта да съм се учил от едни от най-добрите пъстървови спинингисти у нас, поради мисля, че мога да бъда достатъчно полезен на начинаещите.

Общи положения:

Пъстървата е хищник, който често проявява агресия, но като се цяло се храни предимно с ларви и насекоми, по-малка част от менюто й е съставено от малки рибки и други гръбначни организми. По реките, тя обикновено чака течението да й донесе храна и не обикаля да я търси. Т.е., трябва да събразяваме начина на облавяне с това и можем да очакваме висока активност, когато течението носи храна – по-висока вода, често след дъжд.

Когато говорим за добра активност, имаме предвид максимален брой от рибите да са активни. Иначе активни риби може да има и при възможно най-ниската активност, но техният брой е малък и е нужно по-голямо търсене и обхождане.

Най-грубо, можем да разделим риболова на пъстърва на 3 основни направления :

  1. Риболов на малки реки;
  2. Риболов на големи реки;
  3. Риболов на стоящи водоеми, т.нар. Aria fishing.

Ще разгледаме всяко едно тези направления поотделно, като разбира се, нека се има предвид, че това разделяне е условно, възможни са много междинни варианти.

Риболов на пъстърва малка река

1. Използвани такъми

– пръчка – дължина 1.50 до около 2 метра. Лайт и Ултра лайт, тест по примамки – максимум до 7гр, с fast до moderate строй. Колкото по-силно течение, толкова по-висок тест на пръчката и по-бърз строй. Примери: Tailwalk Troutia , Atec Crazee Trout.

– макара – Добре е да бъде достатъчно лека, в размер размер до 2500 по Дайва и Шимано.

– влакна – монофилни влакна до 0.18 mm или плетени до PE 0.6 – YGK PeeWee, Unitika Eging

– Повод – ФК до около 0.20 mm с дължина около 50 см.

– Примамки – Въртящи блесни до 2-ри номер или Пантер мартин до номер 4, клатушки – Yarie , малки Воблери – Jackson, силикони

2. Техника на риболова

– в повечето случаи се придвижваме срещу течението, и водим примамката по течението и леко косо. Перспективните, по-дълбоки места може да се облавят и странично, както и „на задържане“. Последното важи особено за мътна вода и за по-студените месеци.

– Дистанцията трябва да е оптимална – достатъчна, за да не ни вижда рибата, но да не е прекалено голяма. Някои колеги правят грешката да мятат прекалено отдалеч, което често води до компрометиране на мястото след неточно подаване, затруднена презентация заради голямата дистанция и др.

– избираме примамки, които можем да водим максимално близо до дъното, без да се закачат.

– Облавяме максимално близо до евентуалните укрития на рибата – подмоли, камъни, дупки, клони, паднали дървета, като се стремим да забавяме максимално примамката околко въпросните укрития.

– в общия случай, се придвижваме сравнително бързо, стремейки се да обловим максимален брой места и да намерим максимален брой активни риби. Задържаме се повече време и сменяме примамки само на перспективни места или ако се е вдиганал риба.

– В повечето случаи, ключови са първите замятания и проводки на дадено място, поради което, трябва да бъдат изпълнени безгрешно. Ако заметнем далеч от укритието на рибата, дори и да е достатъчно активна и да подгони примамката, често ни вижда и си оставаме само с “вдигната риба”. Колкото по-правилно изпълнено е замятането и проводката е по-бавна и атрактивна, толкова по-голяма вероятност има рибата да се закачи преди да ни е видяла или примамката да й е станала безинтересна.

– Лови се със сравнително отхлабен аванс, засича се рязко, рибата се изважда бързо и енергично, като върхът на пръта се навежда надолу, за да се намали вероятността от скокове и откачане.

Риболов на голяма река

1. Изпозлвани такъми

– пръчка с дължина 1.80 – 2.10 е достатъчна. Може и по-къса или по-дълга при по-особени предпочитания. Най-добре Лайт или ML, като е допустим и УЛ за удоволствие. Строят може да варира в широки граници, аз лично предпочитам Fast, дo Moderate Fast, в някои случаи съм ловил и с Extra fast, както и с параболични пръчки. Всеки строй има предимства и недостатъци. Колкото по-бърза е пръчката, толкова по-отхлабен следва да се държи аванса. Също така, при риболов с монофил, са допостими по-бързи пръчки. Тест по примамки до 12-15гр, в зависимост от моментната сила на течението. Примери – Tailwalk Keison, Bacho Rise, Fullrange, Dageki, последните 3 в лайт вариант.

– Макара в размер до максимум 3000, най-добре 2500.

– Монофил до около 0.22 или плетено влакно до максимум #1.0, най-добре #0.8, а при слабо течение – 0.6.

– ФК повод до максимум 0.28, в общия случай 0.20 – 0.23 е достатъчно, дължина около 50см в повечето случаи е достатъчна.

– Примамки – въртящи блесни до номер 3 по Мепс или Пантер мартин до номер 9, воблери до 70мм, силикони, при по-слабо течение може клатушки.

Примери: Блесни – Пантер мартин, воблери Jackson Artist, Jackson trout tune, Jackson Kanade, Lucky craft Pointer и т.н. , силикони Fiiish black minnow и на наши майстори.

2. Техника на риболова

– Като цяло е прието придвижване с/у течението, но при по-големи реки е допустимо и обратно придвижване, в някои случаи дори е по-удачно.

– Начините на облавяне са най-различни, едно от класическите е ветрилообразното, като сме застанали странично спрямо реката. Често ловим на задържане или леко косо, както и по течението, като на малката река. Посоката на практика има значение най-вече за скоростта, с която примамката минава и дълбочината, на която ще нагази. На голямата река, рибата по трудно може да ни види, ако водим срещу течението, така че, можем да си позволим всякакви варианти.

– Използват се повече на брой примамки, отколкото на малката река и се сменят по-често.

– Замятанията са по-лесни, като липсата на точност не е толкова фатална.

– Рибите се търсят около укрития, но и в основното течение, където често излизат да се хранят.

– задържаме се повече време на перспективните места, но без да прекаляваме. Ако проводките и примамките са качествени, след всяко следващо замятане, шансът за удар намалява драстично и е по-добре да сменим мястото, ако сме сигурни, че сме го обловили добре.

– Стремим се да свалим примамката възможно най-близо до дъното и укритията на рибата.

– Ако хванем риба на дадено място, бързаме да я пуснем и продължаваме да го облавяме – има голям шанс да излезе и друга.

Ейрия риболов

Риболов на пъстърва на стоящи водоеми – езера, изкуствени водоеми, язовири. Ловят се зарибени и диви риби.

1. Използвани такъми

– Пръчка – по-параболична, дъжлината се избира според нуждата от дистанция. От съвсем къси, до над 2.20. Tailwalk Troutia във всичките Л и УЛ варианти, Atec Crazee trout от по-високия клас – Tailwalk Ajist, Silverna.

– Макара до 2500 размер, възможно най-лека.

– Влакна – най-добре тънки плетени, заради по-добрата чувствителност – PE0.2 – 0.6

– ФК повод до 0.23

– примамки – най-резултатни са микроклатушките, например Yarie Ringo, T-fresh, Pirica и др. , Jackson Daniel, всички видове кастмастери. По-леки въртящи блесни, позволяващи бавно водене на дистанция. При по-големи дълбочини, дават отличен резултат и силикони на класически джиг – Fiiish Black minnow, български майстори и др.

2. Техника на риболова.

– облавят се водните слоеве, в които се предполага, че рибата се намира в момента. Следи се индикации по повърхността, пъстървата често се издава.

– В студените месеци обикновено е около дъното

– Скоростта на водене също е в зависимост от настроението на рибите – от по-енергично, с туич, до много бавно и равномерно влачене по дъното.

– За разлика от реките, по стоящите водоеми рибите често обикалят и правят „заходи“, подобно на костура, т.е., можем да ги чакаме и на едно място, ако знаем, че в оперделени моменти завъртат там и се активизират.

– Ако се хранят на повърхността с мухи, можем да изпозлваме и булдо

Допълнително оборудване за пъстървов спининг

1. Гащеризон или високи ботуши. Най-добре – дишащ гащеризон с обувки с кече, което не се пързаля по камъните.

2. Елек и/или чанта ;

3. Аптечка ;

4. Спрей за кучета и други животни ;

5. Нож – за рязане на парзали, клони и т.н. ;

6. Кохер и/или клещи ;

7. Нокторезачка ;

8. Кеп.

Опазване на рибите

1. Всеки уважащаш себе си спинингист пуска пъстървите обратно, независимо от размера им и режима на реката, в която лови.

2. Рибите трябва да се пазят – да се пипат само с намокрени предварително ръце, да не се стискат, да не се въргалят по земята и да не се изпускат по камъните.

3. Задължително е използването на кеп, най-добре с гумена мрежа, която не наранява очите и плавниците на рибите, а в същото време куките се откачат лесно.

Въведение в пъстървовия спининг