Savage Gear Parabellum CCS – класически спининг с Тoray бланка и коркова дръжка

Когато за първи път разгледах и се запознах с пръчките на Savage Gear, един от моделите, които ми направиха приятно впечатление, беше Pаrabеllum. Както името само подсказва, това са по-меки пръчки, с акция клоняща към параболична и сравнително голяма дължина спрямо работния диапазон.

Едно от първите неща, които забелязах, бяха изключително тънките в основата бланки на вариантите, които разглеждах. Следващото нещо, което ми направи впечатление беше авангардната дръжка, комбинация от олд скул коркова ръкохватка и модерен SKSS макародържач с открита бланка между двете си части. Това, на пръв поглед странно изглеждащо съчетание, в последствие се оказа изненадващо удобно.

Такъв тип пръчки харесвам най-вече когато става дума за УЛ риболов и затова варианът, който хванах първи в ръка, беше най-лекият – 1-5 g, с дължина 1.85 m . Тази никак не малка дължина, в комбинация с много тънката бланка, беше създала у мен предварително очакване пръчката да бъде прекалено мека, направо лигава. Това очакване, обаче, не беше оправдано и въпреки, че пръчката наистина е мека, в никакъв случай не бих я нарекал лигава и не бих я сравнявал със сварени макарони и спагети. При разтръскване, бланката реагира с голяма амплитуда, но в същото време е жива и много бързо гаси вибрациите, връщайки се в изходно положение. Това усещане ме грабна и въпреки, че притежавам доста по-скъпи пръчки, реших, че искам поне известно време да половя с нея платени американки, а след това да я тествам и на речен риболов, в началото на пъстървовия сезон.

Отличната динамика на бланката всъщност не е толкова неочаквана, предвид надписа “Toray carbon”.

Абривиетурата CSS се отнася за водачите – Coil Control Guide system и гарантира прецизен и далечен кастинг, без усуквания и оплитания около водачите. Последното определено е потвърди при тестовете, оплитания на линията около върха и водачите почти липсваха.

Строят на пръчките от гамата e определен от производителя, като “medium to fast”.

Едно от приложенията, за които Savage Gear Prabellum CCS 1-5g е особено подходяща е ейрия риболова на зарибена дъгова пъстърва.

Още на първите тестове ми направи впечатление лекотата, с която се изхвърлят на завидна дистанция микроклатушки в указания тестов диапазон. Воденето им също е много комфортно, като колебанията на примамката се усещат отлично.

Благодарение на дизайна на дръжката, ръката през цялото време е върху голата бланка, като по този начин се усещат и най-леките почуквания на рибите, които предвещават кълване. Този тип дръжа, макар и привидно изглеждаща неудобна, с монтирана на нея макара това изобщо не е така – ляга плътно в ръката и не се усеща никаква празнота.

Изваждането на рибите е точно както трябва да бъде – бланката реагира по цялата си дължина и гаси всички пориви на жертвата, като откачанията са сведени до минимум. Удоволствието при борбата, така наречения “ток” в ръката, за който всички ние копнеем, също е на едно много добро ниво.

След няколко риболова по така наречените “вертепи” , категорично мога да заявя, че Parebellum CCS 1-5 g е една отлична пръчка за целта, на съвсем приемлива цена.

Следващият логичен въпрос е има ли място Parabellum CCS при речния риболов на пъстърва. В последно време са модерни бързите въдици, с които по-лесно се анимират туичингови воблери и като цяло се лови по-лесно. Разбира се, по-лесно не винаги означава по-резултатно, тези пръчки имат немалко недостатъци. По-меката и жива бланка, когато бъде овладяна добре, се отплаща с по-малко откачени риби, възможност за използване на по-тънка линия, а от там и по-добър и прецизен кастинг със съвсем леки примамки. Малко противно на логиката, когато линията е тънка, по-меката пръчка позволява работа с по-затегнат аванс, което често помага при вадене на по-едри риби, защото късането е по-малко вероятно – тънката линия се къса много по-лесно с бърза пръчка със здрав гръбнак.

Разбира се, с такава пръчка не можем да туичваме воблери в бърза вода, особено срещу течението. В силно течение ще изнемогва и с примамки с по-голямо съпротивление. Тези факти я правят неподходяща за по-големите ни реки, когато са пълноводни и бързи.

Не така седят нещата обаче с малките рекички, при които се придвижваме нагоре по течението и водим примамките по-него. За такива рекички, пръчката е идеална и няма ситуация, в която да се провали. Особено комфортно се замятат и водят малки въртящи блесни, които са едни от работещите примамки по този тип реки. С лекота се водят също клатушки и малки воблери до 4-5см, като при даунстрийм водене могат и комфортно да се туичват.

Бланката на Parabellum CCS се справя отлично с пъстървите по малките реки – реагира отлично при скокове, пориви и опити за откачане на рибите. По такива рекички риби над 40см са рядкост и всяко подсигуряване с пръчки с “гръбнак” е напълно излишно и води само до загуба на удоволствие и повече откачени риби.

Пръчката е походяща и за по-големи реки, когато са маловодни и не е нужна работа с тежки примамки с голямо съпротивление. Справя се отлично и с по-едри риби, като живата бланка ги мори много добре и вероятността за скъсване на тънката линия е сведена до минимум.

При речен риболов, Parabellum CSS е много подходяща за работа със силиконови примамки, малки въртящи блесни и клатушки, но спокойно може да се лови и с по-дребни воблери, когато не е необходима по-агресивна анимация в течение.

Savage Gear Parabellum CSS e много подходяща и за риболов на речен кефал по неголеми реки. Благодарение на строя на пръчката, малки кренкове, клатушки и въртележки се изхвърлят с лекота на завидна дистанция. Всеки, който лови тази риба, знае, че много често примамката трябва да цопне непосредствено до отсрещния бряг, като в същото време трябва да бъде достатъчно малка и дискретна, за да не уплаши тази мнителна риба.

При същата дължина, 1.85 м, се предлага и вариант с тест 3-8 g, който е със сходен строй и поведение и би дал един допълнителен запас, както при водене на примамки, така и при борба с по-едри риби.

Останалите варианти от гамата Parabellum CCS вече са с доста различни дължини и тестове по примамки, което ги прави прекалено различни от тестваната от мен, за да мога да ги коментирам.

Заключение:

Savage Gear Parabellum CCS 1-5 g е ултралайт пръчка с акция клоняща към параболична и пъргава, жива бланка.

Бланката е изработена от Toray Carbon, много фина и сравнително дълга , като за УЛ пръчка – 1.85m.

Обявеният тест 1-5гр е реален и пръчката работи добре с примамки в този диапазон, като трябва да се има предвид, че може да се затрудни при воденето на примамки с по-голямо съпротивление в течение, както и при по-агресивен туич на воблери.

Подходяща е за ейрия риболов на зарибени американки, както и за речен риболов на пъстърва и кефал на малки реки, а също и на по-големи реки, когато не са пълноводни и бързи.

Savage Gear Parabellum CCS – класически спининг с Тoray бланка и коркова дръжка