Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

XLNT3 , абревиатура от Excellent(отличен, превъзходен) е една превъзходна серия пръчки, покриваща почти всички нужди на риболова с изкуствени примамки у нас. Числото 3 след съкращението показва 3-та генерация на серията.

Savage Gear XLNT3 предлага изключително много за цената си и превъзхожда множество модели на други марки, продавани на по-висока цена.

Всички модели от серията са стегнати, с изразена FAST акция с по-мека връхна част и здрав гръбнак в по-долната част. Бланките са Torray

Чувствителността на XLNT3 е на високо ниво и са подходящи за джиг риболов.

Характерен за всички варианти на серията e приятно зеленият цвят и удобната дръжка, оборудвана с отличен макародържач Sea-guide. Водачите също са Sea-guide, с Coil Control концепция, която гарантира липса на оплитания и максимален кастинг.

През изминалите месеци успях да тествам почти всички варианти, като с някои от тях имах и по няколко излета с хванати риби. Освен личните си наблюдения, за част от моделите споделям и впечатления на познати, които ги ползват. Ще започна с някои общи положения за цялата серия, след което ще се спра върху някои от вариантите поотделно.

XLNT3 включва 3 подсерии – Spin, Trigger и Roadrunner .

Spin подсерията е най-широко застъпена – страндартни , универсални 2-коленни спинингови пръти с универсално приложение. Покриват се примамки от 2 до 150гр, с дължини от 2.13 до 2.51 м. Предлагат се следните варианти:

Нека да разгледаме вариантите поотделно.

1. 213cm , 2-10g.Универсална пръчка, която покрива всички изисквания на лайт риболова у нас. Лека, много добре балансирана, с чудесен бърз строй, без да е свръхбърз.

Снимка: Люси Дремалов

Много подходяща за пъстърва, кефал, костур, като здравият гръбнак позволява да се справи с изненади. Балансира се добре със съвременни макари в размер от 2000 до 2500. Най-препоръчителният вариант за Лайт риболов.

Снимка: Петър Лаков

2. 213cm 5-18g.Доста стегната пръчка, покриваща МЛ диапазона, подходяща риболов на по-едра пъстърва и кефал, костур, бяла риба, распер. При подходяща линия, позволява комфортно използване и на доста леки примамки, от около 3 гр. Балансира се добре със съвременни макари в размер 2500.

Споделено от Красимир Антонов, майстор на пъстървовия риболов: Реших за откриването тази година, да заприходя някоя МЛ въдичка за по едри пъстърви. Помолих Ваньо Контев за съвет, и ме насочи към въдиците на Savage Gear XLNT3. След обстойно преглеждане на моделите XLNT3 се спрях на модела 2.13см. с акция 5-18гр. Взех я за универсална въдица, която мисля да използвам на големи реки за пъстърви, и на затворени водоеми за костур и бяла от брега. На първият ми риболов с нея бях очарован от чувствителността на бланката(torray) пробвах я със силикони, и волфрамови глави 4.6мм и 5.5мм справяше се отлично, и усещах всяко почукване на риба, натоварих я и с воблери до 12гр. в силно течение туйчваше ги безпроблемно. Според мен акцията и е леко занижена, и работи най добре в границите между 3-15гр. Сложих и макара размер 2500 и се балансира перфектно, стегната въдица със здрав гръбнак. Много съм доволен от избора си, като съм сигурен че няма да ме предаде когато се срещна с голяма риба.

3. 243cm 3-18g.Много добре балансирана МЛ пръчка с бърз строй и чувствителен връх, универсална насоченост. Много подходяща за затворени водоеми и по-големи реки, когато е нужна дистанция, както и за морски риболов с по-леки примамки. Балансира се добре със съвременни макари в размер от 2500 до 3000. Най-универсалният и препоръчителен МЛ вариант.

Няколко думи за 2.43 / 3-18 g от Ангел Костов, млад спинингист с отлични знания и умения: Въдицата ми допадна страшно много като поведение.Не е колеста,супер приятен фастов строй.Сложих и Shimano Vanquish 2500 с 0.6 влакно,като балансът е направо отличен,преди това я пробвах и с 225 грама макара,но и идва една идея тежка.Може би диапазона е 180-210,215грама.Кастингът,който се постига без особено напъване е страхотен.Стреля примамките супер леко.Относно тестът по примамки,мога да кажа,че е относително точен,като според мен е нещо от сорта на 5-19,20.Чувствителността и усещането са много добре.Силиконче с 5 грама главичка се усеща перфектно,12 грама глава и 8см силикон,което е около 20 грама са на границата,а 15 грама тирбушон с 8см силикон,вече и тежат доста и трябва доста да се внимава при замятане.Най ми допадна с примамки около 8-12 грама.Според мен ще е и много подходяща, и лятото за морето,с пилкерчета 5-15 грама,ще се постигат страхотни дистанции.

4. 243cm 7-25g.Универсална Medium пръчка, която може да свърши работа при всякакви условия, за всякакви риби. Подходяща и за морски спининг. Балансира се добре със съвременни макари в размер 2500-3000

5. 213cm 10-40g.Особено подходяща за риболов от лодка – бяла риба, щука, едър костур и др.

Бърз строй с чувствителен връх и здрав гръбнак, позволява използване и на примамки под 10гр. Балансира се добре със съвременни макари в размер 2500-3000

6. 243cm 12-40g.Универсална пръчка за щука и бяла риба включително и за брегови риболов. Подходяща е и за распер на по-големи реки, както и за морски спиинг. Работи добре и с примамки малко под 10гр. Балансира се добре със съвременни макари в размер 3000-4000 Най-универсален Medium вариант за нашите условия.

7. 213cm 20-60g.Здрава пръчка, подходяща за тежък джиг от лодка, както и за щука.

8. 213cm 40-80g.Като предишната, но предлага още по-голям запас. Подходяща също за джърк, евентулно за сом.

9. Последните 2 варианта са 251cm up to100g 2sec 128cm 195g, 251cm up to150g 2sec 128cm 199g

Подходящи за щука и сом с особено тежки примамки.

XLNT3 Тrigger подсерията е предназначена за работа с мултипликатори – бейткастинг. Много удобна дръжка с чудесен макародържач, с допълнителна гайка за по-сигурно закрепване на мултипликатора.

Trigger подсерията включва следните варианти:

1. 7′ 213cm 12-45g – универсална бейткастинг пръчка, подхояща за джиг от лодка и щука.

2. 7′ 213cm 20-70g – с по-голям запас от мощност, за дълбоководен джиг, джърк, големи кранкове.

3. 7′ 213cm до 100g – за джърк и сом.

За любителите на по-дълги кастинг пръчки, Trigger варинти се предлагат и с дължина 2.50 м , с тестове по примамки до 100 и до 150гр.

Подсерията Roadrunner включва 4-делни travel, спинингови варианти.

Roadrunner подсерията предлага следните 4-делни travel варианти:

2.13m 5-18 g, 2.13m 10-40 g, 2.13m 20-70 g, 2.13m до 100 g
2.43m 20-80 g

Всичките варианти са спинингови, за безинерционна макара и в сгънато състояние са много компактни – събират се в ръчен багаж на самолет.

Снимка: Петър Лаков

Няколко думи за XLNT3 от един от най-големите наши майстори на спининга, националният състезател Петър Лаков: Риболовът със Savage Gear XLNT3 e истинско удоволствие, както за окото така и за душата. Взех въдицата в началото на сезона с ясното съзнание да ловя едри пъстърви с нея. Моят модел е 2-10гр. Ползвам я основно за риболов на силиконови примамки, воблери и клатушки. Още щом я извадих от калъфа и ми пасна и конструктивно и визуално. Приятния и не натрапчив зелен цвят и придават страхотен чар. Аз лично обичам нещата ми не само да работят добре а и да изглеждат добре. Веднага след като улових и първите си риби установих и колко чувствителна и добре работеща е бланката на пръчката. Това, което търся в една въдица за риболов на пъстърва е бързината в строя на пръчката (да не е лигава) и в същото време да работи цялата дължина на бланката за да може успешно да се извадят, колкото се може повече от закачените риби. Savege Gear XLNT3 е точно това. Имах удоволствието да уловя и няколко трофейни риби с нея, кефа е несравним. В заключение бих казал, че намерих своя верен спътник в риболова на пъстърва а и не само.

Снимка: Петър Лаков

В заключение мога да кажа, че серията XLNT3 е една от най-добрите серии на Savage Gear, покриваща голяма част от нуждите на българския спинингист.

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки