Любимата Silverna

Сблъсквали ли сте се с универсална лайт пръчка, която да ви грабне от първия път, да не можете да ѝ намерите забележка и дори след много дълга употреба, да не искате да я сменяте с друга? При това на една съвсем приемлива цена, в средния ценови сегмент?

Silverna Lago е серия пръчки, първоначално създадена в Япония за Area риболов на зарибена пъстърва. Серията се състои от 4 варианта – 59 Bottom, 60 Retreive, 63Versatility и 65 Crank. Числата показват дължината на пръчката във футове, а думата след тях се отнася за тясната ѝ специализация.

Освен с различна дължина, четирите варианта са с различен строй, като най-универсален и “стегнат” е 65 Crank. Освен за клатушки и силикони, този вариант е предвиден и за работа с воблери и се различвава доста от типичните параболични пръчки за Aria риболов.

Дължината на Silverna Lago 65 Crank e 1.95 m, а строят е идеалният и най-универсален Fast, като може би клони леко и към Extra Fast. Бланката е на 2 части, put over, много фина и звънка, но в същото време се усеща изключително стегната. Диаметърът в основата над макародъжача е малко над 7.5 mm, а на върха – под 1 mm. Тези неща, както и страхотния ѝ дизайн ме накараха да се влюбя в тази пръчка и да я ползвам активно за лайт риболов вече над половина година. За това време, Silverna Lago 65 Crank се превърна в любимата ми универсалка, която използвам за всякакъв лайт риболов на пъстърва, костур, кефал и т.н.

Изработката и дизайнът са на ниво, а фурнитурата качествена. Водачите са 8 на брой – Fuji KR със SIC рингове. Най-големият водач е номер 20(диаметър на ринга 20 mm), следват No 10 , 5.5 и накрая микроводачи No 3.5. Големите 3 водача са KL-H , с високо краче. Заливките са класически – черни със сребрист кант. Заливките са изпълнени добре.

Едно от нещата, които ме впечатлиха при първото хващане на пръчката в ръка беше дръжката, която освен, че е много красива, гарантира висока чувствителност и отличен директен контакт на ръката с бланката. Освен това, е достатъчно къса и не пречи при манипулации в сложни условия- цялата ѝ дължина е 27.5 см, а частта от крачето на макарата до края – 23 см. Реализирана е с гланцов Fuji SKSS макародържач с гола предна част и златисти пръстени, като между двете части е вложена фина карбонова тръбичка. Винтът на макародържачът е с коркова ръковхватка, а butt секцията на дръжката е EVA с красив сребисто-червен пръстен с надпис Tailwalk.

Тестът по примамки е обявен, като max 6 g. Аз лично, с достатъчно тънка плетена линия, ловя комфортно с 1 g, а се случва да сляза и под тази граница. Горната граница на комфорт при кастинг е около 7гр, като без да си кривя душата, на собствена отговорност понякога използвам и 10 g.

Тъй като, освен кастинга, имат значение и други фактори, в таблицата по-долу съм се опитал да илюстрирам в числа цялостната работата на пръчката с различни примамки. Взети са предвид кастинга, съпротивлението на примамките във водата, анимацията им и усещането им при водене. Долната граница съм приел условно да бъде 1 g, защото зависи до голяма степен от конкретните условия и риболовеца. При дадени условия, може да се лови и с примамки под 1 g . Тези ниски стойности са валидни само и единствено при максимално тънки плетени линии с PE рейтинг не повече от #0.4 !

ПримамкаДолна граница KомфортГорна граница
Воблер Миноу 1 g2-6 g8 g
Воблер Кренк1 g2-5 g7 g
Въртележка1 g2-5 g7 g
Клатушка1 g2-7 g9 g
Джиг/Силикон1 g2-7 g9 g

Относно използваните линии, на пръчката е означено Line Max 4 lb. Тази стойност се отнася за монофили, на практика пръчката може да бъде използвана с плeтени влакна с PE рейтинг до #0.6 , като за максимална чувствителност и комфорт с леки примамки – не повече от #0.4 .

Silverna Lago 65 Crank e много лека пръчка, която се комбинира добре с възможно най-леките макари. При такива пръчки за баланс не може да се говори, колкото по-лека е макарата – толкова по-добре. Като максимално тегло на използваната макара мога да посоча около 220 g.

След сухата теория, нека видим как се справя пръчката в различни условия.

Риболовът на малки рекички със Silverna e удоволствие – прецизен кастинг на леки примамки, усещане на всяко камъче и почукване на риба, силен ток в ръката при удар, който продължава до изваждането на рибата. Удоволствието е гарантирано дори и при най-малките пъстърви. Във видеото по-долу можете да видите Silverna Lago 65 Crank в действие на малък планински поток:

Другата голяма сила на Lago 65 Crank e риболовът на костур. Благодарение на високата чувствителност и много фина бланка, се усещат идеално и най-плахите почуквания, а изваждането дори и на малки костурчета носи удоволствие. На видеото по-долу можете да я видие в действие с малки костурчета:Въпрки, че доставя удоволствие с малки риби, приложението на Silverna Lago Crank далеч не свършва тук. Съвсем регулярно я използвам и за риболов на големи пъстърви, с които се представя повече от добре. Освен, че се справя с изважднаето им, позволява използване на съвсем малки силикони и дори мухарски нимфи, които често са единственото работещо оръжие срещу трудните цепеници, които понякога бягат като попарени от воблери и блесни. Във видеото по-долу може да видите Silverna Lago 65 Crank в действие с големи пъстърви

При натоварване с по-голяма риба, бланката сработва по цялата си дължина, но долната част дава сериозен отпор на рибата, като по този начин я мори качествено.

В заключение мога да кажа, че Silverna Lago 65 Crank e един чудесен лайтърски инструмент, с ултралайт уклон, покриващ общо взето всички приложения у нас – от прозрачни костурчета, до големи пъстърви на река и морски рокфишинг. С негова помощ, опитиният спинингист може да извлече много от лекия спининг и като резултат, и като удоволствие.

Любимата Silverna