10 съвета за успехи в риболова

1. Избирайте с мисъл местата, на които ходите

Каквото и да си говорим, най-важно за успеха в риболова е мястото. Когато има много риба и най-големият лаик ще има успех и обртано – като няма риба и най-опитният риболовец няма шанс. Това всеки го знае, но често се пропускат някои детайли.

“Имането” на риба има различни степени. Това, че някой някога е направил добър риболов не означачва, че има много риба. Също така, когато някой ви каже за даден водоем, че има много риба, но е много трудна, повярвайте ми – това означава, че рибата е малко.

Бъдете здравомислещи и разумни и не вярвайте на фолклорни измишльотини и клишета. Гледайте статистиката – тя е най-правилния показател. Когато на даден водоем има много риба, особено хищна риба, то тя се лови и това се доказва и вижда статистически.

Следващото важно нещо е, че “правилното място” по-често се свежда не до водоем, а до конкретни места на водоема. Участък от река, залив на язовир и прочие. С други думи, точка или fishing spot, както казват англоговорящите.

Моят съвет е да не действате спонтанно и да избирате мъдро местата за излетите си. Без обаче да прекалявате и да изпадате в прекалено много размисли и в крайна сметка да започнете да проопускате излети, защото не можете да решите къде да отидете.

Но дори да имате най-горещата точка на даден водоем, това отново не е достатъчно.

2. Правилния момент.

Това може да бъде момент от денонощието – сутрин, надвечер и т.н. Може да бъде и сезонен момент – определен период от годината. Може да бъде и момент, свързан с други фактори – след дъжд, при лошо време и т.н. Изборът на момент е не по-малко важен от избора на място. В правилния момент може да направите добър риболов и на почти обезрибено място и обратно – да се провалите и на най-богатия на риба водоем.

За да сте в час с моментите, моят съвет е да си водите дневник на излетите. Аз лично си водя фотодневник – събирам си смимките в папки по водоеми и дати. Добре е да има и малко записки – метерологични условия, момент от денонощието и т.н. По този начин, след 2-3 години вече ще имате много добра статистическа извадка за водоемите, които посещавате и ще забележите закономерности, особено при някои риби. Това ще ви бъде от голяма полза за бъдещите излети.

3. Ходете с по-опитни колеги

Това като цяло е най-лесния начин да се научите да ловите риба и да задобреете в риболова възможно най-бързо. Не само заради местата и моментите, а и заради всичко останало. Когато ходите за риба с опитен колега, бързо ще прихванете много неща от него, дори на подсъзнателно равнище. Проблемът тук е, че не всеки опитен колега се съгласява да ходи с начинаещи, които да му се пречкат, така че се постарайте и вие да бъдете от полза по някакъв начин.

4. Търсете нови водоеми, но не прекалявайте с търсенето.

Едно от най-вълнуващите неща в риболова е посещаването и откриването на нови водоеми. Няма по-голям кеф от това сами да откриете нов водоем и да направите страхотен риболов на него. Например, да намерите рекичка, която дори липсва на картата и да се окаже, че ври от пъстърва. Или пък малко щукарско гьолче, в което щуките са толкова много, че се самоизяждат. Единственият шас да ловите на такова място е сами да го намерите! Ако чакате на информация, няма да стане. Когато тя достигне до вас, вече ще е достигнала до много хора и мястото вече няма е същото.

За съжаление, това откривателство, изисква много време и ресурси и много често се удря на камък. Случвало ми се е да бия над 100км за да търся водоем, в който се оказва, че няма никаква риба или още по-лошо – може да се окаже, че и водоем няма.

Ако искате да бъдете успешен риболовец, трябва да намерите баланс м/у търсенето на нови водоеми и посещаването на изпитани такива.

5. Не си издавайте местата публично!

Ако обявите вашето малко, тайно местенце публично, особено в интернет, то със сигурност ще бъде съсипано и дори да не се обезриби напълно, вече няма да е същото.Запомнете: Търсенето на нови места е част от риболовната тръпка. В това търсене инвестираме много време и средства и не е редно тези места да се дават на всички наготово. Внимателно подбирайте приятелите, с които споделяте местата си и гледайте нещата и ползите да са взаимни.

6. Ходете за риба сами!

Разбира се, нямам предвид да ходите винаги сами, няма нищо по-приятно от добър риболов, споделен с приятели. Но ако искате да бъдете успешен риболовец, трябва да можете да ходите и сами. Причинте за това са много, ще спомена само няколко. Ще може да ходите по-често и няма да сте зависим от “компания”. Ще оставате до по-късно или пък ще си тръгвате по-рано, ако прецените, че така е правилно. Ще може да запазите определени места в тайна, само за себе си, поне за определен период. И най-важната прична е, че ще можете да сами да диктувате тактиката си на риболов, като експериментирате и не се влияете от друг човек. Запомнете тази точка – риболовец, който не може да ходи сам за риба и винаги търси компания, никога няма да се развие в целия си потенциал.

7.Движете се повече и обикаляйте!

Спининг риболовът най-често представялява търсене на активна риба и по-рядко, чакане тя да дойде при вас или пък надлъгване с пасивни риби. Това, разбира се, не означава да мятате по веднъж и да се местите, трбябва да намерите баланс м/у упорстването на едно място и обикалянето. Този баланс е едно от най-важните неща за успеха и е причина някои хора да хващат повече от други при еднакви други условия.

8. Не робувайте на примамките, особено на цветовете

Примамките са изключително важно нещо в спининг риболова, което обаче води и до много заблуди. Много колеги ги делят на “ловящи” и “неловящи”, без да си дават сметка, че ако една примамка лови или не лови, то това е така заради някакви нейни конкретни качества. Едно е сигурно – всяка една примамка, която има добро поведение във водата, при дадени условия ще “лови”. Примамките нямат магически свойства и рибата няма предпочитания към тях в истинския смисъл на думата – те не стават за ядене, че да ги обича, да ги обождава или пък да ги предпочита. През годините се сменят марки, модели, цветове и какво ли още не, но риболовът продължава, независимо от тях. Много по-важен е изборът на конкретна примамка от кутията, отколкото изборът на примамка в магазина. Познавам риболовци със силно ограничен набор от примамки, които са много по-успешни от такива с хиляди примамки.

И така, примамките са нещо изключително важно, чиято важност, обаче, обикновено се интерпретира по много грешен начин от начинаещите -търси се примамка панацея, която да лови даден вид риба навсякъде и по всяко време, а това е невъзможно. Търсят се работещи и неработещи цветове, без да се дава сметка че щом даден цвят се произвежда от световен производител, то значи някой някъде лови и хваща на него. Иначе нямаше да има търсене и производителят би го спрял от производство.

Моят съвет за примамките да използвате доказани такива, но да не търсите причините за успеха и неуспеха само в тях, в повечето случаи са някъде другаде.

9. Не обвинявайте за всичко лошия късмет

Риболовът е над 50% късмет, но това е валидно само когато всичко останало е изпълнено както трябва! И тъй като никога няма как да сте 100% сигурни, че сте изпълнили всичко както трябва е добре да се замислите дали няма някаква друга причина за неуспеха. Риболовните провали също могат да ви бъдат от полза, ако ги анализирате както трябва. Ако сте били с приятел за риба, той ги е “разцепил” , а вие сте капо, вместо да се сърдите на съдбата и да обвинявате лошия късмет, се замсилете внимателно. Анализирайте ситуацията, като обърнете внимание и на най-дребните детайли, които на пръв поглед изглеждат маловажни. Ако подхождате така, вместо да обвинявате винаги лошия късмет, ще забележите, че с времето такива ситуации ще намалеят.

10. Инвестирайте в екипировка!

Хубавите такъми носят удоволствие, в някои случаи повишават и успеваемостта в риболова. Но има едно нещо, което драстично ще повиши вашите резултати и това е екипировката. Тя включва всичко от дрехи до плаветлни средства, сонари, мотори и т.н. Понякога дори едни високи ботуши ще ви донесат много по-голям успех от колега със скъпи такъми и маратонки.

Дори едно хубаво, непромокаемо и дишащо яко ще повиши вашите резултати, защото ще можете да ловите комфортно по време на дъжд.

За гащеризон да не говорим – ще обловите места, които са недостижими за останалите, а ще си спасявате и примамките. Предимствата на плавателните средства няма нужда да бъдат коментирани, те са ясни.

11. Бонус съвет

Изберете водоем , който ви е възможно най-близо , да има някаква риба в него, дори да е малко. Започнете да го посещавате възможно най-често, дори и за съвсем кратко – преди работа, след работа, дори по време на работа. Не си поставяйте за цел да хванете риба задължително и не се напрягайте, ако сте капо, просто изучавайте водоема и експериментирайте. Наблюдайте какво и как правят и останалите риболовци на него и също анализирайте. По възможност го посещавайте в различни моменти от деня. Ако продължите да правите това достатъчно дълго , ви гарантирам, че в един момент ще станете “мастер” на този водоем и успехите няма да закъснеят. Дори и водоемът да е беден на риба, той ще стане ваш терен, ще го познавате много добре и ще знаете точните места и моменти за успех . Това е основната причина някои колеги да ловят редовно на разни опоскани места, а други да са капо – просто са ги опознали много добре.
Задължително вижет и видеото ми за 13 монтажа на силикон от картата горе вдясно. Независимо дали сте начинаещ или напреднал, то ще ви бъде от полза за предстоящия зимен сезон.

Ако пък през симния сезон предпочитате да посещавате платени водоеми за американка, вижте видеото, е което с Аделин надърпахме доволно американки и хванахме огромен кефал на платена локва. Вижте също и последното видео в канала ми. С това приключвам днешния епизод, надявам се съветите ми да ви бъдат от полза и ви пожелавам късмет в Гивалея! Бъдете здрави и щастливи и съвсем скоро ще се видим отново!

10 съвета за успехи в риболова