Риболов на костур горе високо

В това видео ще гледате един динамичен риболов на костур на силикон с няколко вида такъми. Хванахме много риби, предимно дребни до средни, на накрая имаше и изненада! Ловихме на интересен монтаж, който даваше отличен резултат, останете с мен, за да видите всичко.

Днес ще гледате едно видео с повече риболов и по-малко обяснения, в което с Краси Антонов надърпахме доволно количество костури, една част от които пускахме на момента, а друга част събрахме в кепа-садка, а накрая на видеото ще видите какво направихме с тях.

Разбира се, няма да крия примамките и монтажите, които използвахме, ще ви покажа всичко, а накрая ще дам и линкове към други видеа с още повече подробности. Също така ще ми бъде интересно, кой е вашия любим монтаж за костур? Напишете го долу в коментарите!

Нека сега да ви разкажа за такъмите, с които използвах по време на този риболов. Преди години ми се струваше идиотска работа да ходя с повече от една въдица, а този път отидох с цели 3 такъма.

Първият такъм се състоеше от Тейлуок Фулрейндж S65L, макара Тейлуок Спийки 2500 и конец PeeWee 0.5.

И за пръчката, и за макарата съм правил подробни ревюта в канала, ако не сте ги гледали, сложил съм линкове долу в описанието.

Вторият такъм беше Silverna Lago 65 Crank , макара Дайва Пресо 1003 и конец Унитика Найгейм 0.2. За пръчката съм правил подробно ревю, накрая на видеото ще дам линк.

И третият такъм, разбира се, беше бейткастингов, защото както знаете, съм голям фен на този тип такъми. А защо съм фен, ще разберете в следващото видео в канала ми, което ще бъде “спининг срещу кастинг” .

Пръчката е правена от мен, като съм използвал бланка Сузуки бланкс 7.6 фута с тест по примамки 3.5-11гр. Това е една невероятна бланка и съвсем скоро ще направя видео как се прави въдица, като ще използвам именно такава бланка.

Макарата е Шимано калкута Конкуест БФС – за незапознатите, тое е изцяло метален, мултипликатор за леки примамки, изпълнен в ретро стил. Невероятно здрав, красив и приятен за употреба.

Линията на този такъм е Унитика 0.8, което е сравнително доста за микроджиг риболов, но кастинговите такъми позволяват по-дебела линия, скоро ще разберете защо.

Пристигнахме малко късно на водоема, за което съжалихме, защото още с пристигането имаше силна активност на повърхноста. А всички знаем, че няма по-голям кеф от риболова на повърхностни примамки – уокъри и попъри.

Разлових и уокъра от поредицата видеа за изработка на уокъри, за който имаше Гивауей във Фейсбук Риболов и Хендмейд с Ванкокрафт, към която ви съветвам да се присъедините от линка долу в описанието. Там може да задавате всяккави въпроси, както и вие да споделяте и да помагате на останалите. И разбира се, да печелите награди!

За съжаление, в един момент костурите спряха да кълват на повърхностни примамки и започнахме на силикони

Монтажът, който използвахме беше комбиниран – най-отдолу фиииш бленк миноу, а над него, на поводче или директно на влакното, завързана кука с по-малък силикон – Jackson Pipi Ring.

Костурите на моменти бяха гол след гол, като имаше и по 2 наведнъж. За съжаление, голяма част бяха дребни, но накрая имаше и изненада! За да видите черешката на тортата, задължително останете докрая на видеото!

Другото интересно, което може би забелязвате е, че въпреки , че ловихме на силикони, не облавяхме дъното, защото рибите определено не бяха там.

Дълбочината беше 10-ина метра а ударите бяха в горните 2-3 метра.

Облавяхме по следния начин – след замятане, макарата се затваря и оставяме примамките д апотъват с изпънато влакно. Проводката започва, когато има кълване. Причуквания имаше на всяка проводка, а когато нямаше, за начало на проводката се използва информацията от последната такава с кълване.

За основна примамка използвах Фиииш блек миноу с 3 грама глава. Но ако усетя, че рибите слизат по-надолу и има нужда от повече изчакване, слагах с 4.5 и 6гр. глава. А на горната кука оставях малкото червейче на Джаксън – пипи ринг. Вижте повече за този комбиниран монтаж във видеото, което ви се показва горе вдясно.

С напредването на деня, кълванетата понамаляха. Реших да сложа Фиииш бленк миноу номер 2 , с 10гр глава и да изора дъното. Няколко проводки нямах кълване, когато последва характерното единично тупкане от по-добра риба. Още в частта от секундата преди засечката, бях сигурен, че рибата е по-голяма.

Костури с размер над 35см заслужават да живеят и моят съвет да ги пускате, за да им се зарадвате отново вие. Костуртът е риба, която расте много бавно и за да достигне такива размери са нужни доста година.

Ако искате да хапнете, по-добре съберете от по-дребните и без това са по-вкусни. Така наприхме и ние с Краси и събрахме една част от улова в кепа садка, но в крайна сметка, решихме и тях да освободим.

Риболов на костур горе високо