Shimano Vanford vs Shimano 19 Stradic FL

Shimano Stradic Ci4 от 2016г, както и Shimano Stradic Фл от 2019 се превърнаха икони в спининговия риболов. Въпреки, че като цяло съм фен на Дайва, трябва да призная, че това наистина са най-добрите попадения в ценовия си клас.

Shimano Vanford за момента се продава на малко по-висока цена и се твърди, че превъзхожда двата Страдика. Дали наистина е така и заслужава ли си екстра цената, предстои да разберем. За целта ще отворим новия Ванфорд, но не само него – ще отворим и Страдик FL, с който по предваителни данни би трябвало да има един и същ механизъм. Ще сравнитем 2-те макари детайл по детайл, но преди да отваряме тях, нека да отворим кашона.

От една страна, Vanford е новото име на олеклоната линия на Страдик и е продължение на Страдик Ci4+ от 2016-та година.

Спрямо Страдик Ci4+ има доста дребни подобрения или технологии, както ги наричат от Шимано и им слагат гръмки космически имена, главно с маркетингови цели.

1-вото, което се вижда е по-издължената, така нар. Long stroke шпула , която препдолага по-добър кастинг.

Да видим и другите технологии, които липсват при Ci4+

Микромодул 2 , който предполага по-мек и безшумен ход.

Същото предполага и тегхнологията “silent drive” , която не означава нищо конкретно

Защитата от вода core protect при Ci4+ e заменена с ъпгрейдната X-protect, което според шимано защитава макарата включително от солена вода.

На сайта на шимано е отбелязано като екстра “cross carbon drag”, може би се имат предвид по-големите размери, защото този не е с карбонови шайби.

И 2 разлики, които не са записани като технологии, но не са никак малки.

Едната е монолитната дръжка, спрямо сгъваемата на Ci4+. Тя може да се приеме за предимство от някои, от други за недостатък

И по-голямата, важна разлика, която е голям плюс е разборната ролка

Всичките тези “технологии” са налични в Страдик FL, поради което, Vanford се явява негова олекотена версия с малко разлики, свързани предимно с теглото. Механизмът е един и същ.

Разликите вече ги показах при отварянето, но да ги повторим.

MGL(магнум лайт ротор) – с по-добър, олекотен дизайн. Това е съществена разлика, от която идва по-лекия старт.

Ci4 тяло, при FL половината корпус е алуминиев, а другата половина – пластмасова. Механизмът седи в пластмасовата част, така че и там металният корпус е леко превъзнасяне.

MGL роторът в комбинация с лекотата на макара, за мен лично създава едно усещане за цялостно по-лек ход.

Шпулата също има разлики в дизайна с цел олекотяване.

Един бонус, който не е свързан с олекотяването е наличието на 2 лагера в кноба, с/у само един при ФЛ + 1 втулка. Това е истински плюс

Съответно, Ванфорд има само 3 втулки, които могат да се заменят с лагери, с/у 4 при Страдик ФЛ. Една на подшпулния възел и 2 от 2-те страни на безконечника. Аз ги замених на тази макара.

Ако искате да видите детайлно как се сменят втулките, вижте видеото ми за тунинг на Stradic FL, което се показва на подсказката.

Размерите на необходимите лагери са:

Лагерът, който сложих под шпулата е : 7х11х3.

А 2-та лагера на безконечника са съответно:

2х5х2.5 и 3х6х2.5

Друга разлика, която забелязах е олекотената гайка на ротора.

Вече разбрахте какви са разликите с 2-та Страдика, остава въпроса коя от 3-те макари да изберем.

Страдик Ци4+ реално вече е стар модел с по-малко екстри, който вероятно скоро ще изчезне от пазара. Въпреки по-малкото технологии, руските разбирачи твърдят, че лагеерите в механизма са по-висок клас, отколкото при Stradic FL и Vanford. Това, разбира се, не означава, че ако вземете някоя от тези макари ще имате проблем с лагерите. По-важни са конструктивните подобрения при тях, лагерите така или иначе при нужда се сменят лесно.

Причината да изберете Ci4+ пред Ванфорд може да бъде единствено по-ниската му цена, която особено сега, може да падне още и да се намира на разпродажби.

Вижте видеото ми за Страдик Ci4+

По-важен е избора м/у ФЛ и Ванфорд, защото това са актуалните модели.

Ако търсите по-солидна макара, без значение на теглото, бих казал, че Страдик ФЛ е правилния избор. Особено, като вземем предвид и по-ниската му цена.

Но, ако търсите възможно най-лека макара, без всякакво съмнение, Ванфорд е правилния избор. За УЛ и Лайт риболов, това е макарата и определено си заслужава.

Shimano Vanford vs Shimano 19 Stradic FL