13 съвета при избор на спинингова макара за риболов

Спнинговата макара е едно от най-важните пособия при риболова на изуствени примамки. За разлика от други видове риболов, при спининг риболова тя се подлага на много по-големи натоварвания и качеството ѝ е от първостепенна важност.

На пазара има много макари, с много големи вариации в цените. На всички ни е ясно, че най-скъпите модели на топ марките са достатъчно добри, но за съжаление, малцина могат да си ги позволят. Повечето от нас, в това число и аз, искаме да вземем нещо максимално добро, на минимална цена. Но как да разберем коя макара е добра за нас и от какво зависи това?

За да ви улесня при избора, ще разгледам 13 неща, свързани с макарите, които трябва да знаете, за да изберете най-походящана за вас макара и след това да сте доволни от покупката!

1. Бранд

В днешно време на пазара има страшно много брандове и много често бранд и производител са 2 разлчини неща. Топ брандовете, като Дайва и Шимано проектират сами макарите си и ги произвеждат сами в свои заводи, независимо дали са в Япония, Китай, Малайзия, Виетнам и т.н. Топ моделите им се произвеждат изцяло в Япония, което е най-голямата гаранция за безкомпромисно качество. Но и цените не са по джоба на всеки.

Какви други варианти на производтсво има? Има брандове, които проектират сами макарите си, но възлагат производтсвото на друг производител. И третият, най-бюджетен вариант е когато се брандират готови изделия. Може би прозвуча сложно, ще го обясня с думи.

1. Вариант – аз съм топ бранд , проектирам и произвеждам макарите си сам.

2. Вариант – проектирам дадена макара, но възлагам на Гошо да ми я произведе в своя завод, защото аз нямам производствени мощности.

3. Вариант – не разполагам не само с производтсвени мощности, но не съм и инженер и казвам на Гошо да ми направи макара, на която да пише моето име. Той от своя страна, няма да я прави специално за мен от нулата и ми дава каталога си , да си избера модел. Избирам модел и казвам на Гошо да направи няколко козметични и визуални промени по него – например, друг цвят, различна дръжка и шпула. Гошо го прави, слага моето име на макарата и воала – все едно аз съмя произвел. Същата макара, може би ще я има и под много други марки.

Добре е да знаете всичко това, защото при 3-тия вариант няма такава гаранция за качество от бранда, както при първите 2 варианта, особено най-първия.

Добрият бранд, обаче, също не ознава топ качество, защото макарите имат и класове.

И така стигаме до 2-рото нещо.

2. Клас
Ако си купите макара Шимано или Дайва, но най-ниския клас, е глупаво да очаквате, че само защото това са топ брандове, вашата макара ще бъде супер. Обикновено, такива макари са добре проектирани, но са изпълнени с евтини материали и много компромиси. От тях можете да очаквате брезпрблемна работа и функционалност, но бързо износване и разбиване.

Така че, ако бюджетът ви е силно ограничен, но искате по-здрава макара, по-добре е да вземете “куча марка”, но с добри отзиви на ползватели.

Ако вземете макара от нискобюджетен бранд, без да гледате за отзиви, е възможно да попаднете на нещо, което може да е съвсем нефункционално. Например, да създава проблеми с влакната, авансът да сече , да има слабо място, което да се чупи бързо и т.н. Неща, които няма как да се случат дори и с най-ниския клас на топ марките.

3. Размер на макарата

Спиниговите макари имат означени размери – 500, 1000, 2000, 3000 и т.н. , които не винаги са стандартизирани, в смисъл, че един размер от дадена марка може да се различава от същия размер при друга марка.

В общия случай – за УЛ спининг се използват макари с размер от 500 до 2000

За лек спининг – от 1000 до 2500

За МЛ – от 2000 до 3000

За М и MH по-тежък спининг от 2500 до 4000.

И за разни изключително тежки приложения по-големи, с които аз не съм много наясно.

Добре е да знаете, че колкото по-голяма е една макара, толкова по-здрава е при еднакви други условия. При най-малките макари е най-трудно да се постигне качество и здравина, затова колкото по-малка е една макара, толкова по-важно е тя да бъде добре проектирана и качествно изпълнена.

4. Вместимост на шпулата

Раазличните размери понякога имат различни ваарианти на шпулата. Плитките шпули обикновено се бележат с S накрая, а дълбоките с D.

Някои производители, като Дайва, добавят число към размера, което показва вместимостта. Например 2004 , 4-ката показва че шпулата ще събере 100м монофил 4 паунда или както неправилно казваме “либри”

Това бяханай-общи неща, сега нека навлезем в малко по-дълбоки води.

5. . Материал на корпуса

Корпусът на спининговите макари може да бъде изпълнен от разни композити и метали. По-евтините модели са с композитни корпуси, независимо дали е наречен от производителя с гръмки имена като карбон, зайон, Ci4 и т.н.

Някои по-скъпи модели са с метални корпуси, обикновено от алуминий, който обаче е по-тежък.

А най-топ моделите са с корпуси от магнезиеви сплави, които са по-леки.

Металнте корпуси, разбира се, са по-добри. Освен, че са по-здрави, по-малко поддават от напреженията и механизмът вътре работи по-добре. И не на последно място, винтовете, влизащи в корпуска са с нормална резба, а не самонарезни.

Въпреки това, ако търсим макара от среден клас за лек спининг, може да е по-добре да изберем с композитен корпус, заради теглото.

Напоследтк, доста макари, като Страдик ФЛ и новия туин пауър са с комбиниран корпус – едната част е композитна, а другата, в която влизат винтовете – метална.

Ако търсите максимално здрава макара и теглото й е от без значение ,най-добре е корпусът да бъде метален.

6. Лагери на всички важни места

Лагерите в макарите са нещо, което предизвиква много полемики. Като цяло, колкото по-висок клас е една макара, толкова повече лагери има, най-високите класове имат лагери навсякъде, където има въртене. Това, разбира се, става причина китайските производители да блъскат много лагери в некачествени макари, разчитайки да заблудят недобре информираните потребители.

Най-важно е макарата да има лагери на най-важните места – от 2-те страни на осите на предавките. Добре е също да има лагери на ръкохватката на дръжката. Други не чак толкова важни места са на параазитката, на ролката на бигела, на безконечника, на гайката на ротора, под шпулата и т.н.

7. Драгът на макарите в най-общи линии показва усилието, което е необдходимо за да отпусне макарата аванс при напълно затегнат драг регулатор. Неправилно е драгът да се счита за величина, свързана с качеството на макарата. Да, макарите предвидени за високи натоварвания са с голям драг, но това е еднопосочно – големият драг изобщо не е гаранция за качество. Подобно на броя лагери, някои бюджетни макари се правят с висок драг, за да привличат недобре информираните потребители. С прости думи, драгаът показва колко можем да затегнем врътката, нищо повече и не е никакъв проблем и на макара от 50лв да драгът да бъде 10кг.

От друга страна, малкият драг означава, че авансът може да бъде регулиран по-прецизно, затова макарите за лек спининг е добре да бъдат с малък драг.

При марковите макари драгът е предвиден според предназначението на макарата и изобщо няма смисъл да обръщате внимание на тази величина.

8. Предавка

Предвката на макрата показва колко оборора прави ротора при един оборот на дръжката. При масовите макари варира от 1: 4 и нещо до 1: 6 и нещо.

Това е пряко свързано и с влакното, което се обира за един оборот, но последното зависи и от диаметъра на шпулата.

Тук няма по-добро и по-лошо избира се според предназначението. Ако ще ви е нужно бързо обиране, по-добре по-бърза макара. Ако не ви е нужно, по-добре малко по-бавна.

За риболов на река, с бързо течение с малка макара, е добре последната да бъде по-бърза, защото и шпулата е по-малка.

9. Захващане на дръжката – при хубавите макари дръжката се навива направо в короната на винт.

Това е най-добрия вариант.

10. Осцилация –

осцилацията в най-общи линии е движението напред назад на шпулата, което спомага за нареждането на влакното. Може да бъде бърза и бавна.

Може да бъде реализирана с локомотивен механизъм и безконечник.

11. Възможност на тунинг

При някои модели, за икономия , на някои места, вместо лагери се слагат пластмасови втулки, които в последсвтие могат да бъдат заменени с лагери, т.н. ТУНИНГ.

Много важно е да се знае, че този тунинг няма да направи от вашия Страдик Стела, дори няма да усетите подобрение в работата му. Основният плюс е, че във времето ще се предотврати износване на местата, където е имало втулки.

Ако взимате макара която няма лагери във важен възел, е дорбе да разбрете дали в последствие ще можете да сложите такъв там. Например, ако няма опорен лагер на пиньона – при някои макари той се върти направо в корпуса, което е лош вариант. При други има втулка, която може да бъде заменена.

12. Обратен ход

При съвременните макари все по-често се срещат модели без обратен ход. Това за някои дори е плюс, но все пак, ако сте свикнали да използвате такъв, обръщайте внимание дали макарата, която сте избрали го има.

13. Материал на предавките

Евтините модели са с излята корона от цинк алуминиеви сплави – ЦАМ. Това не е фатално, но такива предавки се износват по-бързо, особено, ако са подложени на натоварване.

При по-скъпите модели се използват други технологии – студено кована , машинно рязане. Някои са със специално покритие.

Ако купувате макара среден към висок клас, гледайте задължително да не е с отлята корона. Ако е евтина, нямате друг избор.

13 съвета при избор на спинингова макара за риболов