Балканска пъстърва на язовир Искър

В това видео ще видите нещо сензационно – улов на трофейна балканска пъстърва на язовир Искър, при това от брега, при джиг риболов на костур. Преди това ще ви покажа кадри от откриването ми за 2021 година с риболов на костур на голяма дълбочина в същия язовир, а още по преди това ще разберете кой спечели Бластер шада от последния Гивалей.

А сега да се пренесем на язовир Искър, където с протежето Ангел, отидохме уж за бели риби.

Влязохме доста късно и ако е и изпуснахме сутрешната активност, ако е имало тогава.

Освен тежкия кастингов такъм за дълбоковен джиг от видеото с трофейната бяла , този път всех и един уникален спинингов такъм.

Уникален, защото със сигурност няма друг такъв.

Макарата е сбирщайн от няколко различни стари Дайви – тяло от Сертейт, шпула и дръжка от Лувиас и кнобче от Пресо. Въпреки това, изглежда супер и вероятно ще надживее повечето съвременни макари. За приятния син цвят е виновен Тихо, който я пребоядиса.

Пръчката също е хибридна. Горната част е от Дагеки до 24гр, а долната от Фаворит Блу бърд, не знам точно какъв , но лайт. В резултат на това се получи много интересна комбинация – по-твърд връх и по-мека бланка надолу. Тининговал съм я с ФУджи Сик водачи с по-голям диаметър, за да не замръзват зимата и малко съм я поукрасил.

Тъй като имахме информация от приятели, че близо до пускалото на лодката излизат костурчета, решихме първо да начешем крастата с тях и тогава да потърсим белите риби.

Намерихме костурите лесно, на дълбочина малко над 15 метра.

Започнахме с Фиииш блек миноу номер 2 с 10гр глава, но рибите не бяха достатъчно големи. Преимнахме към блек миноу 1-ца с нората тежка глава 12гр. С нея достигахме дъното лесно и хванахме първите рибки

Рибите обаче рядко се закачаха, само дърпаха опашката. Вързах поводче с кука, на която сложих Джаксън Пипи Ринг и рибите започнаха да се закачат много по-лесно.

Бяха предимно много дребни, но имаше и такива до около 20см. Пасажите обаче бяха силно подвижни, минаваха на моменти и изчезваха.

Риболовът на такива риби е като семките – омръзва, но продължаваш да чоплиш.

И така си загубихме деня до обяд, вместо да търсим бели риби. А дали го загубихме е спорно, защото като цяло и другите лодки не бяха имали много успех.

Все, пак успяхме да спрем с чопленето и тръгнахме да търсим бели риби. За съжаление, известно време нямахме успех. Спряхме на няколко места, но загубихме и доста време в обикалне на този огромен язовир.

В един момент стана и още по-зле. Въжето на мотора се извади от ръкохватката, прибра се вътре и увиснахме. Свалихме капака, но нямаше как да го извадим без инструменти.

За радост, бяхме близо до Софийския бряг и с малко гребане излязохме.

Ачката е младо момчет и изприпка 2-3км, за да вземе колата и в крайна сметка всичко свърши благополучно.

Същия ден по-късно, моят приятел баче Кико от Самоков ми изпрати кадри от невероятния си улов от брега – балканска пъстърва на язовир искър, на скалите на Щъркелово гнездо! И понеже да от същия ден, на същия язовир, реших да ги включа в настоящото видео. Баланка на този язовир се хваща изключително рядко, особено от брега и това една невороятна слука. Хванал е рибата на Savage Gear Canibal 6.8см цвят Пърч, докато търси костурчета. Главата е на Коцето Каридов

Поздравления за баче Кико за тази страхотна риба и още по-големи поздравления, за това, че я е пуснал. Не е успял да я премери, защото е бързал да я върне обратно и твърди, че аз съм го научил да прави така. Радвам се, ако наистина съм помогнал на някой да вземе такова решение!

Обратното броене започна и всички чакаме пъстървовата новата година на 1 Февруари.

Балканска пъстърва на язовир Искър